שיחות עם הסבים המתים שלי

לפני איזה חודש וחצי, באמצע pizza night (=המקבילה החילונית שלנו לארוחת שישי: הילדים מכינים פיצות עם התוספות שכל אחד אוהב, אני מכינה סלט שאף אחד חוץ ממני לא אוהב וכולנו מבסוטים) רון בן ה – 16 זרק לנו פתאום משפט בסגנון של: "אפשר לדבר על זה שאני חושב להתגייס?"

פייר, אם זה לא היה כל כך רציני, זה בטח היה מצחיק שממש הופתענו. 

כי הרי שנינו ישראלים, וביחד שירתנו 8 שנים שירות חובה (טוב, זה כבר באמת מצחיק כי מתוכן אני שירתתי כולה שנתיים, זה הממר"מניק ששירת 6 שנים כקצין וג'נטלמן ואז עוד כמיליון ימי מילואים בשנה עד לרילוקיישן שלנו)

אבל זו אני שטפטפה לילדים ציונות לאורך השנים. שהבהירה להם ש"אין מקום אחר" זה אמנם שיר של משינה אבל גם מצב קיומי שחשוב שנדע ונזכור ושהמדינה שלנו – כמה שמורכבת, מסובכת ובלתי אפשרית היא היחידה שיש לנו… אז איך זה שכבר כמעט חמש שנים אני קוראת למדינה אחרת "בית"?

רון לא היה אמור להפתיע אותי כי מרגע שהגענו לפה (לתת 'כיף' ולחזור תוך שנתיים!) אמרתי לכל מי שהיה מוכן להקשיב וגם למי שלא, שאני לא יכולה לחיות בעולם שבו הילדים שלי לא עושים צבא כי אז משהו בDNA שלהם כישראלים יהיה חסר לתמיד, כי אני לא יכולה לדמיין מי הייתי לולא אותו שירות צבאי מעצב ומחשל וכי זו הזכות והחובה שלנו כלפי המדינה וכי ככה זה אצלנו. ורון הרי הוא בכור מרצה קלאסי וברור היה שהברומטר הרגיש שלו כלפיי יקלוט ויפנים את המסרים אז למה כל כך הופתעתי באותו הערב?

הפתעה נוספת התרחשה, בזמן שיניבי ואני ניסינו לארגן את הפרצופים שלנו כך שלא יסגירו את נפיצות הנושא עבורינו – בכל זאת, הימים הם ימי מלחמה ולאף הורה לא נוח להרהר על גיוס ילדיו למציאות של ה"הותר לפרסום" הארור הזה שגומר אותנו חדשות לבקרים – כשליבי פרצה בבכי דרמטי ועלתה בסערה לחדר שלה וכשהגענו אליה כדי להבין מה עובר עליה, היא כבר הייתה בשלב השתנקויות של "אני לא רוצה שתתגייס, אני לא רוצה שתמות…" שנרגעו רק כשרון חיבק אותה והבטיח שימשיך להציק לה עוד המון המון שנים ורק אם את מכירה את הקליינים שלי ואת מערכת היחסים העקובה שלהם, אולי תביני עד כמה הלב שלי מיד התרחב מהחיבוק האמיתי והנחמה שהוא הציע והמחשבה המשמחת של "וואו, עוד לא אבדה תקוותנו, מי ידע שבכלל אכפת לה מקיומו…" דחקה את המחשבות המטרידות האחרות.

הקליינים המתוקים שלי, כשהם משלבים כוחות, הם תמיד מנצחים!

מאז התעשתנו, ניהלנו כבר מספר שיחות בנושא והבהרנו לרון שבסוף ההחלטה תהיה שלו. ביקשנו שיפתח את האתר של צה"ל למתגייסים, שיקרא על המסלולים, האופציות העומדות בפני מלש"בים, שיעשה לעצמו רשימה של "בעד" ו"נגד" כדי לוודא שההחלטה שלו תהיה מושכלת ונכונה עבורו. יש עוד זמן אבל לרגע אין את האשליה הזו, שמתישהו יפרוץ שלום במפתיע ויבטל את הדילמה של מי שלא חיים בארץ עוד מעט כבר חמש שנים.

אבל השיחות המעניינות יותר בנושא, מתרחשות דווקא ביני לבין הסבים המתים שלי. הקולות שלהם, שלא שמעתי כבר כל כך הרבה שנים במציאות,  נשמעים בראשי יותר ויותר חזקים, נחושים ומקשים עליי למצוא את הקול שלי. 

          סבא 'מותק' – מרדכי בת.ז. אבל ככה קראנו לו כולנו – נולד בפולין של תחילת המאה הקודמת וראה את עצמו כפולני לכל דבר. הוא כנראה היה היחיד שהחזיק בקונספציה, כי את הרי יודעת מה קרה בהמשך. מה שהציל את חייו הייתה העובדה שהוא סירב ללכת ללמוד בחיידר כפי שיועד אלא ביקש לרכוש לעצמו מקצוע. בעיר שלו, לודג', הייתה מסגרת של אורט ובה הוא למד מסגרות וכך, מה שלא היה מקובל על ההורים ובטח נתפס כשגעון נעורים (איזה מזל שלא כולם פליזרים כמו הבן שלי…). הוא בדיוק מה שהצליח להציל אותו – ואף את אחיו שלמד ממנו מסגרות ואחותו שהתחזתה לאשתו והאמת שאין לי מושג למי היה אכפת מספיק כדי שזה ישאיר אותה בחיים – היות והמקצוע שלו היה נדרש למאמץ הלחימה הגרמנית.

בתום המלחמה, לאחר ששוחררו מאושוויץ, כשהם בתת משקל, כואבים את כאבי המלחמה וחסרי כל, סבא הלך לשמוע הרצאה של אחד, דוד בן גוריון, שהצליח להלהיב אותו על רעיון "מדינה יהודית בארץ ישראל". הוא עלה לישראל עם שארית הפליטה של משפחתו, ויתר על חיי נוחות בעיר או בקיבוץ (סבתא האליטיסטית מרומניה לא הייתה מוכנה לשמוע על תורנות חדר אוכל או חיי שיתוף באופן כללי) ובחר בחיים הקשים שזימן מושב פצפון בן 7 משפחות דאז, בו סבא וסבתא שלי חלקו פחון עם האח שניצל ובני ביתו ושהיה לו קיר משותף עם בית הכנסת המקומי הזעיר. סבא עבד כמסגר של גוש המושבים הקרובים לפרנסת המשפחה, וכחקלאי בשביל הנשמה, תמיד עם הכובע טמבל הנצחי תחת השמש הקופחת ועם בגדי העבודה הכחולים המטונפים מבוץ בימי גשם,  תמיד עם חיוך על השפתיים, מלא בשמחה פנימית שנבעה החוצה, של אדם שיודע עד כמה רע יכול להיות העולם הזה ועדיין בוחר לראות בו את הטוב. שמוקיר תודה על הזכות הגדולה שנפלה בחלקו, להפוך מפליט נידף ולא רצוי לאזרח מן המניין, העובד את אדמתו – שלו ומגדל את ילדיו בארצו – שלו.

בעיני הילדה שהייתי – הוא נפטר כשהייתי רק בת 11 – הוא היה גיבור – על חזק וכל יכול. לא הייתי מספיק מבוגרת כדי לתפוס אותו כאדם בשר ודם על חולשותיו ולכן אף פעם לא הצלחתי לקשר בינו, עם חדוות החיים העצומה ששידר, לבין הניצולים עליהם למדנו בביה"ס. הוא אמר: נשארתי בחיים וזו חובתי וזכותי לחיות אותם. וכך חי את חייו.

מה היה סבא מותק אומר על הבחירה שלי להגר עם הנינים שלו לארה"ב? הרי הוא היה חושב שהשתגעתי, הפרינססה שלו (כך הוא היה קורא לי, בקטע טוב, כן? לפחות ככה נראה לי) שלמענה היה מצייר בכישרון רב פרינססות אחרות, בשמלות מפוארות, יושבות בכרכרות ומשקיפות אל הנוף המושלג שמסביב, עדות לחייו מתקופה אחרת, הרי ברור שהוא היה דוחק בי לעוף מפה קיבינימט, לעלות על המטוס הראשון ולחזור לארץ כי כולם אנטישמיים מסביבנו, מחכים להזדמנות הראשונה לפרוע בנו, ומפציר שלרגע לא נרגיש פה בנוח, כי השקט הנוכחי הזה הוא למראית עין ולכי תדעי מה הם מתכננים.

והוא היה מאוכזב ממני. רגש שראיתי אותו מביע רק כשעומר ואני היינו רבים והוא לא הצליח להבין איך שני אחים מסוגלים לריב ביניהם כי כאמור, חווית החיים שלו איפשרה לו להבין בגיל צעיר מה באמת חשוב בחיים.

והוא היה כועס עליי. על כך שנטשתי את הבית שבנינו כנגד כל הסיכויים, בעמל ובאהבה – כמוהו ואת המושב שלו שסימל עבורו יותר מכל ניצחון והגשמה.

 

          סבא אבישי הוא יליד המושבה יסוד המעלה, דור שלישי בארץ. אבותיו יוצאי מזריץ' שבמזרח אירופה, היו חברי תנועת "חובבי ציון" אשר יצאו מחומות הישוב הישן שבצפת, מהלך שגם הוא ודאי נתפס כמרד נעורים "ואוטוטו הם בטח יחזרו על ארבע". בלי ידע אגרונומי מספק הם קנו קרקעות באמצע שום מקום, בגליל, שם הם סבלו מרעב, מחום אימים ומתו בהמוניהם ממלריה. את דבקותם העיקשת בקרקע הזו יכולה להסביר רק אידיאולוגיה ציונית לוהטת ובלתי מתפשרת של משוגעים לדבר.

עבור אמא של סבא – אתל – עבודת האדמה בארץ הקודש הייתה ממש עבודת קודש, עד כדי כך שהיא נהגה להשאיר את התינוקות שלה אצל שכנה ערבייה ממוצא סורי שהייתה מיניקה אותם ומטפלת בהם ובכך איפשרה לאמא הצעירה לדלג על החל"ד ולחזור ישר לעולם העבודה (אני רוצה לקוות שהבחירות שלה לא גררו שיימינג מהסביבה אבל ברור לי שרגשות האשם של אמא קיימים בכל אשר תבחר לעשות). כך יצא שעל אף היותו גלילי שורשי, צבר אמיתי ובעל עברית רהוטה ועשירה, השפה הראשונה שבה סבא שלי דיבר הייתה ערבית.  

בראיון שערכתי איתו במסגרת קורס בלימודי רדיו שעשיתי בתואר הראשון, הוא סיפר לי שלתושבי יסוד המעלה היו יחסי שכנות קרובים וטובים עם שכניהם הערבים. הם ספגו מהם ידע חקלאי רב שהיה חסר להם והיו נעזרים זה בזה מול אתגרי הטבע והחיים שהזדמנו להם. עד יומו האחרון, בשנת 2006, סבא לא הבין איך לעזאזל המארג החברתי – תרבותי היפה הזה הוכתם ונהרס. 

כשהיה נער חלה שוב במלריה והפעם, הרופא המקומי הבהיר להוריו באופן נחרץ שעליו לעזוב את המושבה לאלתר כי בפעם הבאה המזל עשוי שלא להאיר פנים והוא לא יחלים. ההורים המודאגים, שהמחלה הקשה כבר גבתה מהם כמה וכמה קורבנות, שלחו אותו אל אחותו הגדולה חנה, שגרה עם משפחתה בנתניה וכך החל הפרק העירוני בחייו.

ככה שאני הכרתי אותו כסבא העירוני שלי. תמיד לבוש בהידור, עם המגבעת שעבורי הייתה לסמל המסחרי שלו. אף פעם לא זיהיתי בו את הילד והנער החקלאי שהיה, אבל הסיפורים המרתקים שלו על "יסוד של הימים ההם" תמיד הציתו את הדמיון המפותח של הילדה שהייתי, בעידן של טרום טרום נטפליקס, כשלבריות עוד היה זמן פנוי ומותר היה לדמיין.

מה היה סבא אבישי אומר על הבחירה שלי להגר עם הנינים שלו לארה"ב? בואי נאמר בעדינות שהוא לא היה עדין איתי. כצבר, הוא היה הכי דוגרי כך שסביר מאוד להניח שהוא היה מלחיץ עם  "בכייה לדורות", מדגיש שזה פשע לקחת את הילדים מהבית, מהתרבות, מהמסורת. ובפסקנות אופיינית, הוא היה מאיים בהתבוללות הדורות הבאים שלא ידעו מי הם ומה הם וכנוק – אאוט הוא היה מקנח באיזה פסוק מהמקורות בדיוק כפי שתמיד היה מתבל את הנאומים שלו במסגרת תפקידו הציבורי.

וגם הוא היה מאוכזב ממני.

וכועס.

 

ולפעמים, כשהקולות שלהם מתגברים, מתערבבים זה בזה ומורטים את העצבים הגם ככה רופפים שלי בימים אלה אני מוצאת בי את האומץ לענות: די… תפסיקו! תניחו לי! זו כבר לא המדינה שאתם כל כך הערצתם. היא לא קיימת. מפעל החיים של הדור שלכם הפסיק לייצר כבר מזמן. השאיפה האדירה להתקדם, להמציא, להתפתח ולבנות מדינה לתפארת התחלפה בדשדוש במקום, המדינה הסוציאלית כבר לא פנויה לראות את מי שנזקק ליותר עזרה או דחיפה בכיוון הנכון וההון – שלטון מעולם לא היו צמודים ומאוהבים יותר זה בזה. במקום שבו כבוד עצמי ושם טוב היו שני הדברים החשובים ביותר לאדם, כבר אין בושה. במקום שבו המנהיגים שלכם היו נערצים ונישאים מעם, נותרנו אנחנו עם חדלי אישים שמשסים אותנו זה בזה לצרכיהם הפוליטיים… איבדנו אמון, אנחנו כבר לא יכולים לסמוך על אף אחד וחמור מכך, עייפנו מלהשמיע את קולנו, כי אין מי שליבו פתוח והוא מוכן להקשיב.

ואני אפילו לא מדברת איתם על השבעה באוקטובר, כי לכי תדעי, אולי הם לא שמעו ונחסך מהם כאב הלב על כל הזוועות שקרו לנו או על השעות הקשות שעברנו אתמול כשמאות כתבמ"ים ושאר טילים יצאו לראשונה מכיוון איראן לעבר ישראל ואנחנו מצאנו את עצמנו שעות ארוכות דבוקים למסך, בוהים חסרי אונים מיבשת רחוקה ביונית ובשאר המומחים שלצידה והפחד מוות הזה אליו התוודענו לפני חצי שנה, מכה בנו שוב.

אז מה, בגלל אידיאולוגיית העבר שלכם על ארץ ישראל נגזר עליי לגדל שם את ילדיי? בתרבות מפולגת, לא מכבדת, שבה מי שחושב אחרת ממך אינו לגיטימי, במערכת חינוך מיושנת וקורסת שבה המורים לא רוצים ללמד? אני צריכה לשלוח אותם על עיוור, בלי לשאול שאלות למערכת צבאית שממנה יש כאלה שיוצאים שרוטים לכל החיים? וזה במקרה הטוב בו יוצאים ממנה בחיים, כן? ואז לצפות בהם נאבקים לחיות את חייהם כאנשים בוגרים, נושאים במלוא הנטל כחילוניים, עומדים שעות כל יום בפקקים, עובדים קשה, הרבה יותר שעות מהנהוג במדינות מערביות אחרות, משלמים אחוזי מיסים הרבה יותר גבוהים מהנהוג במדינות מערביות אחרות וחוזרים הביתה כדי לראות הרבה פחות מהרצוי את הילדים שלהם, את הנכדים שלי? מה יהיה על הנכדים שלי? איפה יהיה נכון להם להיוולד ולחיות? מאיפה לי לעזאזל? די, תפסיקו… תניחו לי!

ואז, כשאני מצליחה לנשום איזה כמה נשימות ולהירגע קצת, אני אומרת להם בשקט: הרי גם אתם נדרשתם לעקור ממקום הולדתכם לטובת מקום אחר, שהערכתם שיאפשר לכם ולילדים שלכם עתיד טוב יותר. גם אתם חישבתם מסלול מחדש. כרגע אני נמצאת בגן עדן, הילדים שלי מתעוררים למשמע ציפורים ולשמש קליפורנית שחודרת מבעד לוילונות ולא למשמע אזעקות. וטוב לנו ורגוע ונעים.

ואז אני נזכרת בישראל היפה, ישראל שלי, באנשים טובים באמצע הדרך, בביחדנס, בהתגייסות הקולקטיבית למען מי שצריך, בחום האנושי הזה, בדיבור התכל'סי בלי להתנצל ובלי להתיפייף, בתחושה שהזמן קצת אחר והאוויר יותר רך כשהשבת נכנסת אפילו שאנחנו חילוניים גמורים, בהמולה השמחה הזו של המפגשים המשפחתיים, בחברים שהולכים איתנו כבר המון עשורים וכל מפגש איתם הופך לשרשרת צחוקים משחררים, באוכל הכי טעים בעולם, נקודה, בחופים עם החול הכי רך ונעים ומי הים בטמפרטורה הכי מושלמת והשקיעות…

וש"אין מקום אחר" זה אמנם שיר של משינה אבל גם מצב קיומי שחשוב שנדע ונזכור שהמדינה שלנו – כמה שמורכבת, מסובכת ובלתי אפשרית היא היחידה שיש לנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *